~ A narancs ~
2011.02.01. 10:47
Az eredetileg Hátsó-Indiából származó narancsot ma már a világ minden szubrópusi táján nagy területen termesztik. A kisebb méretű vérnarancs hazája Olaszország.
Előnyei:
~ kitűnő C-vitamin-forrás
~ tiamint és folsavat tartalmaz
~ van benne pektin is, amely csökkenheti a vér koleszterinszintjét
A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike - egyetlen közepes nagyságú gyümölcsben több C-vitamin van, mint amennyire egy felnőttnek naponta szüksége van.
A C-vitamin közrejátszik az egészséges bőr számára elengedhetetlen kollagén előállításában, de védi a szervezetet a baktériumok okozta fertőzésektől is. Mint antioxidáns mérsékli a szabad gyökök káros hatását és ezáltal megelőzheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulását. A narancsban a C-vitamin mellett kétféle B-vitamin, valamint tiamin és folsav is található.
A narancs táplálkozási szempontból hasznos részei közé sorolható a gerezdek között levő hártya, amely pektint tartalmaz - oldható rostanyagot, amely jelen van a legtöbb gyümölcsben, de különösen az almában, citromban és ribiszkében. A pektin nagy mennyiségben csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Az említett hártyákban találhatók még antioxidáns tulajdonságú bioflavonoidok is. A narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha magát a gyümölcsöt fogyasztjuk és nem csak a kifacsart levét. Ha egy recept narancshéjat ír elő, lehetőleg olyan narancsot vegyünk, amelyet nem vontak be viasszal, de ha erre nincs mód, a viaszt és a gombaölő szereket alapos mosással távolítsuk el.
Egyesek allergiásak a citrusfélékre: röviddel fogyasztásuk után kiütések jelennek meg rajtuk. A citrusféléket összefüggésbe hozták a migrénnel is.
A különböző narancsfajták közül említésre méltó a jaffa narancs (ez a tulajdonképpeni asztali gyümölcs), a vérbélű narancs, az illóolaja miatt fontos Bergamott-narancs, a levéért termesztett kubai narancs és a keserű sevillai narancs, amelyből elsősorban darabos dzsemet készítenek. A narancsfeldolgozás során illóolajat és pektint is nyernek a gyümölcsből, héját cukrozva az édesipar hasznosítja.
|