~ B a r a c k s z i r o m t o r t a ~
Hozzvalk az leszts-omls tszthoz: 1 dl tejfl; 3 dkg cukor; 1 tojs; 1,5 dkg leszt; 30 dkg liszt; 10 dkg fagyos vaj; liszt a formhoz
a "rakomnyhoz": 8 dkg hmozatlan mogyor; 1,2 kg rett, de kemny, nagyobb srgabarack; 8 dkg zsemlemorzsa; 1 kk. rlt fahj; 5 dkg vaj; 1/2 tojssrgja; 8 dkg vanlis cukor

Elkszts: a tszthoz a tejflt meglangyostjuk, elkeverjk benne a cukrot, a tojst, egy csipet st s az lesztt. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, kzepbe mlyedst nyomunk, belentjk a tejflt, gyors mozdulatokkal sszegyrjuk, cipv formzzuk, konyharuhval letakarva fl rt pihentetjk.
Kzben a mogyort durvra vgjuk, a srgabarackokat megmossuk, kettszeljk, magjukat eltvoltjuk. Vajjal kikennk s liszttel beszrunk egy 28-30 cm tmrj tortaformt. A stt elmelegtjk 180 fokra.
A tsztt lisztezett munkalapon 34-36 cm-es korongra nyjtjuk, a formba tertjk, az aljra s az oldalra nyomkodjuk, villval megszurkljuk.
A mogyort sszekeverjk a zsemlemorzsval s a fahjjal, egyenletesen a tszta tetejre szrjuk. A felezett barackokat 4-4 sziromra vgjuk gy, hogy a szr felli rszk egyben maradjon. Sztnyitjuk ket, majd kvlrl befel haladva, kiss fellltva s egymsnak tmasztva kirakjuk velk a torta tetejt.
A vajat felolvasztjuk, megkenjk vele a barackok tetejt, a tojssrgjval pedig a tszta szeglyt. Megszrjuk 4 dkg porcukorral s kzps bordamagassgra lltott rcson 1 s 1/4 rnt t stjk. A barack sls kzben jcskn levet ereszt, de ez a stt vgre sr, finom ppp vlik! Ha nagyon pirulna a teteje, aluflival, vagy stpaprral lazn letakarjuk, de t kell slnie (tprba).
Kivesszk a tortt a stbl, azonnal vastagon meghintjk a maradk porcukorral. A formban hagyjuk kihlni, majd tortaszeren szeleteljk.
Egy cikk a tortrl, rdemes elolvasni!

|