~ B a r a c k s z i r o m t o r t a ~
Hozzávalók az élesztős-omlós tésztához: 1 dl tejföl; 3 dkg cukor; 1 tojás; 1,5 dkg élesztő; 30 dkg liszt; 10 dkg fagyos vaj; liszt a formához
a "rakományhoz": 8 dkg hámozatlan mogyoró; 1,2 kg érett, de kemény, nagyobb sárgabarack; 8 dkg zsemlemorzsa; 1 kk. őrölt fahéj; 5 dkg vaj; 1/2 tojássárgája; 8 dkg vaníliás cukor
Elkészítés: a tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, a tojást, egy csipet sót és az élesztőt. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
Közben a mogyorót durvára vágjuk, a sárgabarackokat megmossuk, kettészeljük, magjukat eltávolítjuk. Vajjal kikenünk és liszttel beszórunk egy 28-30 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát lisztezett munkalapon 34-36 cm-es korongra nyújtjuk, a formába terítjük, az aljára és az oldalára nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
A mogyorót összekeverjük a zsemlemorzsával és a fahéjjal, egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. A felezett barackokat 4-4 sziromra vágjuk úgy, hogy a szár felőli részük egyben maradjon. Szétnyitjuk őket, majd kívülről befelé haladva, kissé felállítva és egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.
A vajat felolvasztjuk, megkenjük vele a barackok tetejét, a tojássárgájával pedig a tészta szegélyét. Megszórjuk 4 dkg porcukorral és középső bordamagasságra állított rácson 1 és 1/4 óránt át sütjük. A barack sülés közben jócskán levet ereszt, de ez a sütét végére sűrű, finom péppé válik! Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával, vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba).
Kivesszük a tortát a sütőből, azonnal vastagon meghintjük a maradék porcukorral. A formában hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen szeleteljük.
Egy cikk a tortáról, érdemes elolvasni!
|