❃ Cseresznye kandírozása ❃
A szép, egészséges nagy szemű cseresznyét érdemes kandírozni. Megmossuk, 10 percig főzzük, majd kimagozzuk és lemérjük. Minden kilóhoz 1 kg kristálycukrot és fél dkg citromsavat veszünk és ezeket jól elkeverjük a cseresznyével. Tegyük lefedve hűvös helyre. Így álljon két napon át, majd a harmadig napon öt percig gyenge tűzön főzzük. Ezután a cseresznyéről szűrjük le a szirupot, folytonos keverés mellett óvatosan főzzük fel és ha langyosra hűlt, ismét öntsük a cseresznyére. Ezt még ismételjük két napon át. Majd szedjük ki a cseresznyéket a cukorszirupból és langyos sütőben szárítsuk meg. Széles szájú üvegben tároljuk, vászonnal letakarva.
❃ Gyümölcsök fagyasztása ❃
A gyümölcsöket blansírozás nélkül tegyük el. Alapszabály, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fagyasztóba! A meggy, a cseresznye, a ribizli, az őszibarack különösen alkalmas fagyasztásra. Kockákra vágva a görögdinnye is fagyasztható. Érdemes fagyasztás előtt porcukorral és vágott bazsalikommal megszórni. Az olvasztás eredményesebb, ha a hűtőben tárolva fokozatosan, cukorral megszórva hagyjuk a gyümölcsöt felolvadni. Így kevésbé esik össze!
|