~ R é p a t o r t a ~
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg porcukor; 25 dkg liszt; 5 dkg méz; 45 dkg reszelt sárgarépa; 4 db tojás; 10 dkg mandula; 10 dkg margarin; 1 mk. fahéj; 1/2 tasak sütőpor; 1 csipet só
a díszítéshez: citromfű levél; fehér csoki; répa; porcukor
Elkészítés: a margarint megolvasztjuk. Egy tálba belereszeljük a répát, ráöntjük a folyékony margarint és a mézet, majd az egészet összekeverjük.
A tojásokat a porcukorral habbá verjük és rátesszük a répás keverékre. A lisztet, az őrölt mandulát a sóval és a fahéjjal először szárazon összekeverjük, majd a tojásos, répás masszához adjuk és összekeverjük.
Célszerű a lisztet két részletben adagolni, mert így könnyebb elkeverni. A kész tésztát egy sütőpapírral kibélelt 23 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben kb. 65-70 percig sütjük. Amíg a torta sül, egy vastagabb répát meghámozunk és a felét 1 mm vékonyra szeleteljük. A répaszeleteket porcukorba forgatjuk és egy sütőpapírral bélelet tepsibe fektetjük. Miután a torta kisült, a sütő maradék hőjénél, alacsony fokozaton kiszárítjuk a répaszeleteket, közben hagyjuk a törtét kihűlni.
A fehér csokoládét óvatosan felolvasztjuk és a torta közepére öntjük. A maradék répát lereszeljük és a csokoládéhalom közepére szórjuk. A torta szélét a répa "chips"-szel és citromfű levelekkel díszítjük.
|