~ T e j s z n e s k v t o r t a ~
Hozzvalk: 12 dkg margarin; 8 dkg liszt; 26 dkg kristlycukor; 2 tasak vanlis cukor; 2 db tojs; 5 dkg tkezsi kemnyt; 12 dl natr joghurt; 1 csapott teskanl stpor; 3 ek. tej; 24 g szntelen zselatin; 2 dl tejszn; 4 evkanl neszkv; 3 evkanl kakapor; csipetnyi s
 
Elkszts: a puha margarint csipetnyi sval, 13 dkg cukorral s 1 tasak vanlis cukorral krmesre kikeverjk. Egyenknt beledolgozzuk a tojsokat, majd a tejjel vltogatva hozzadjuk az tkezsi kemnytvel s a stporral elkevert lisztet. A masszt margarinnal kikent 26 cm-es, tortaformba simtjuk s elmelegtett stbe toljuk. 175 fokon kb. 20 percig stjk. Miutn kihlt, a formbl kivesszk, tortatlra lltjuk s krje karimt pattintunk. A zselatint hideg vzbe ztatjuk. A vilgos krmhez a 7,5 dl joghurtot 6 dkg cukorral s a msik tasak vanlis cukorral zestjk. A zselatin felt feloldjuk, s a joghurtba vegytjk. Beleforgatjuk az 1 dl tejsznbl vert kemny habot s a krm 2/3 rszt a tortalapra simtjuk. A maradk krmet szobahmrskleten troljuk. A tortt a krm dermedsig htszekrnybe lltjuk. Kzben a kvkrmhez a maradk joghurtot a maradk cukorral s a neszkvval alaposan elkeverjk. Hozzadjuk a maradk feloldott zselatint s belevegytjk a maradk tejsznbl vert habot. vatosan a vilgos krmre simtjuk, majd a tortt kb. 15 percre visszatesszk a htbe. A flretett szobahmrsklt vilgos joghurtkrmet a kvs rtegre kenjk. A tortt legalbb 4 rra, de lehetleg egsz jszakra htszekrnybe lltjuk. Vgl a karima eltvoltsa utn a torta tetejt zls szerint dszthetjk!
Egy cikk a tortrl, rdemes elolvasni!
|