~ Palacsintarevü ~
2010.11.10. 13:56
Tudjátok, hogy a palacsinta diadalútja milyen régóta tart? Kínában már kb. 3000 éve ismerték és szerették. Hogy minek köszönheti a népszerűségét? Talán annak, hogy egyszerű és nagyszerű. A palacsinta elkészítése végtelen lehetőségeket kínál gyereknek és felnőttnek egyaránt.
Hagyományos palacsinta
Hozzávalók: 30 dkg liszt; 2 egész tojás; csipet só; cukor; 2 dl tej; szódavíz
A lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, a tejet elkeverjük, hozzáteszünk annyi vizet, hogy tejszínsűrűségű massza legyen. Ha "kiégetett" palacsintát készítünk, akkor 2,5 dkg zsiradékot is számítunk a hozávalókhoz. Mindkét oldalát serpenyőben megsütjük, tölthetjük lekvárral, mazsolás túrókrémmel, kakaóval, stb.
Francia palacsinta
Tejjel, tejszínnel, tojással, kevés olvasztott vajjal kevert palacsinta. A tésztáját rumaromával és reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesíthetjük.
Gyümölcsös, tejszínhabos palacsintafelfújt
Egy tasak porból (tetszés szerinti ízben) pudingot készítünk, amivel tíz palacsintát töltünk meg. A puding tölteléket apróra vágott gyümölccsel gazdagíthatjuk, a palacsinták tetejét tejszínhabbal díszíthetjük.
Gundel-palacsinta
Névadója a híres budapesti vendéglátós-dinasztia. Tejjel leforrázott mazsolás diókrémmel töltjük a palacsintát. Tálaláskor kevés rumaromával ízesített csokoládémártással öntjük le.
Almás palacsinta
A sütés előtt megtisztított, lereszelt almát keverünk a tésztába, ha elkészült a palacsinta, vaníliás, vagy fahéjas cukorral szórjuk meg.
Hortobágyi palacsinta
Sós palacsintatésztából készítjük, tölteléke vagdalt paprikás csirkehús, tálaláskor tejfölös, paprikás mártással öntjük le. Előételnek kiváló.
Jó tanácsok:
1. A palacsinta sütésénél a tésztát gyakran keverjük fel, hogy a nyers liszt ne maradjon a massza alján!
2. Ha a sütéshez teflonserpenyőt használunk, akkor az olajat ne a serpenyőbe tegyük, hanem a masszához adjuk hozzá!
3. Mindig egy merőkanállal merjünk a masszából, ha többször öntünk a serpenyőbe, akkor a palacsinta felülete nem lesz egyenletes!
4. Célszerű a palacsintákat kenőkéssel megfordítani!
5. Felszolgálásig nedves ruhával takarjuk le a palacsintákat!
6. Az almás palacsinta készítésénél a tésztát hígabbra keverjük, tehát több szódavizet adjunk hozzá!
|