~ Amit a citromról tudni kell! ~
2009.07.22. 08:25
Ez a fanyar ízű gyümölcs nem hiányozhat egy háziasszony konyhájából sem. Ezért jó, ha tudjuk róla a következőket!
A citromot Indiában fedezték fel, ma Európa déli részein, illetve az Amerikai Egyesült Államokban több helyen, Kaliforniában és Floridában termesztik. A 3-5 méterre is megnövő citromfa egész évben hozza a termését. A citromot ajánlatos a családi étkezés napirendjébe iktatni, mert egyéb friss gyümölcsök és zöldségek mellett a citrom tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Olyan vitamin ez, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen, mégpedig naponta, kisebb mennyiségben, mert a többletet a szervezet nem tudja tárolni.
~ A háziasszonyoknak azt kell leginkább tudniuk, hogy csak a friss citrom fejti ki jótékony hatását. Nem tanácsos tehát spórolás céljából kifacsarni a levét és hűtőben tárolni, hogy cseppenként használjuk fel, amikor éppen szükséges.
~ A C-vitamin érzékeny anyag, a külső vegyi hatásokra megváltozik. Melegítéskor, valamint a fény, vagy fémeszközök hatására elbomlik.
~ Ne főzzük ételben, csak utólag az asztalon csepegtessünk a kész ételbe, salátába.
~ Ne tegyünk forró teába se, várjuk meg, amíg az langyosra hűl.
~ Üveg- vagy műanyag facsarót és kanalat használjunk, ne fémeszközöket.
~ Kifacsarva a citromlé a konyhaecetet helyettesítheti. Megreszelve dió- máktöltelékbe, túrótöltelékbe használják.
~ A téli megfázásokat legjobb megelőzni, megéri, ha naponta iszunk citromos vizet. Ha pedig megérezzük a nátha előszelét, a limonádéba tegyünk egy fél kiskanál darált szegűszeget.
~ A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen, de csak abban az esetben, ha nem cukorral fogyasztjuk. A cukor ugyanis részben gyengíti az immunrendszer munkáját, részben jó táptalajt nyújt a vírusok szaporodásához.
~ A citromlében természetes anyag van a láz csökkentésére.
~ Bioflavon-tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, valamint véredény-regeneráló tevékenységre is képes. Germánium-tartalma rákellenes hatást gyakorol.
~ A citrom jótékony hatással van az allergiás betegségekre is, amelyek tüneteit többféle anyag is kiválthatja. Az allergia esetén leginkább az étkezésen kell változtatni, segíthet például a tejtermékek kizárása az étrendből.
~ Gyomorégést akkor érzünk, ha nehezen emészthető ételt fogyasztottunk és a gyomor nem képes gyorsan lebonyolítani az emésztést. Ilyenkor egy fél pohár citromos víz segíthet a rossz érzés leküzdésében. Evés után egy-két órával fogyaszthatunk még citromos vizet, cukor nélkül, hogy segítsünk kitisztítani a gyomrot és a beleket.
|