~ Az egészségünket védő szója ~
2009.05.07. 12:53
Számos élelmiszerünkben adalékanyagként megtalálható a szója, a csokoládétól kezdve a különböző húskészítményekig. De mit tudunk még róla?
~ Az utóbbi évtizedben a szója mint az egészséges étrend nélkülözhetetlen eleme került előtérbe, pedig emellett igen fontos állati takarmány és ipari növény is.
~ Kínában a szójababot már több ezer éve termesztik és használják a legkülönbözőbb formákban.
~ A nyugati világ csak mostanában kezdi felismerni és kihasználni a szója ezernyi egészségre előnyös hatását.
~ A szója a hüvelyesek családjába tartozik.
~ A szójababnak rengeteg variációja van, a leggyakoribb a sárga szója, amely a legjobb minőségű fehérjét tartalmazza.
~ A növény 150-200 nap alatt nő meg a forró és párás éghajlatú vidékeken. 80 cm-es magasságot ér el, apró fehér és lila virágai vannak, amikből hüvelyek fejlődnek, ezek 1-4 szójababot termelnek.
~ A babok gazdag forrásai a szója tápértékének: a jól felhasználható fehérjéknek, rostoknak, növényi olajoknak és ásványi sóknak.
~ Tej- és laktózmentes.
~ Természetes úton csökkenti a koleszterintszintet.
~ Alacsony a telítettzsírsav-tartalma.
~ Tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavat.
~ Gazdag vitaminokban (A, B, E, K) és biológiailag aktív vegyületekben.
~ Alacsony a sótartalma.
~ Nagyon jó minőségű fehérje.
~Sok rostot tartalmaz.
~ Védi a májat.
~ Hormonpótló terápiák kiegészítője.
~ Olaja bőrtápláló.
~ Csökkenti a gyulladásos tüneteket.
~ Növeli a bőr rugalmasságát.
~ Az egész növények, de különösen a magnak magas a fehérjetartalma.
|