Petrezselyem - egy csokor egészség
2008.11.22. 20:15
Levesbe biztos Te is használod, de tudtad, hogy mennyire sokoldalú?
~ két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem
~ a magvai aprók, szürkésbarnák. Túlzott mértékű fogyasztásuk mérgező is lehet
~ a levelei fodrosak, vagy simák, fogazott szélűek, világoszöldek, erőteljes friss fűszeres ízük van
~ a szára erőteljes, ehető
~ a levélpetrezselyem, vagy metélőpetrezselyem két faját termesztik: a fodros és a sima levelű metélőpetrezselymet
~ használhatjuk levesek, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére
~ a fodros metélőpetrezselyem illóolaj-tartalma kisebb, mint a sima levelűé, ezért lehetőleg nyers állapotban fogyasztják, vagy csak a főzés, sütés végén teszik az ételbe
~ a gyökérpetrezselyem zöld leveleit a levélpetrezselymekhez hasonlóan ételízesítésre használják fel
~ a gyökérpetrezselymet nevezik fehérrépának, vagy egyszerűen gyökérnek is
~ illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz
~ a petrezselyem zöldje és gyökere is gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású
|