Így tegyük egészségesebbé az étkezéseket!
2008.11.20. 20:22
Ne csak arra figyeljünk, hogy ne kapkodva együnk, hanem arra is, hogy ami a tányérunkra kerül, egészséges is legyen.
Reggelinél:
~ válasszunk teljes kiörlésű lisztet tartalmazó péksüteményt, kenyeret, illetve gabonapelyhet
~ csökkentett zsírtartalmú (light) margarint fogyasszunk, ezzel jót teszünk szív- és érrendszerünknek
~ igyunk csökkentett zsírtartalmú tejet, azzal ugyanannyi fehérjét és kalciumot viszünk be szervezetünkbe
~ együnk sovány felvágottat, vagy sovány sajtot, ezek egyúttal értékes aminosavakból felépülő fehérjéket is tartalmaznak
~ fogyasszunk friss zöldséget, mert alacsony a kalóriatartalmuk, viszont sok bennük a vitamin és az ásványi anyag és rostokban is bővelkednek
Ebédnél:
~ naponta egyszer fogyasszunk főtt ételt, akár otthon vagyunk, akár a munkahelyünkön, vagy éppen a szabadságunkat töltjük
~ igyekezzünk zöldségalapú fogásokat összeállítani (nemcsak főzelék, de rakott ételek, mártások formájában)
~ húsételek készítéséhez sovány húst vásároljunk
~ akár levest, ragut, pörköltet, párolt vagy sült húst készítünk, figyeljünk az olaj mennyiségére (10 dkg húsra kb. 5 ml, azaz 1 kiskanál olajat számítsunk
~ legalább heti egy-két alkalommal fogyasszunk tengeri halat - szintén kevés zsiradékkal elkészítve (grillezve, alufóliában sütve, vagy mikróban
~ mennyiség szempontjából a leves, illetve a főzelék esetén egy adag kb. 3-4 dl legyen
~ a főzelékféléket rántás helyett habarással is készíthetjük: zsírszegény tejföllel, vagy kefírrel, így kevésbé lesz zsíros
~ ha magunk készítünk tésztafélét (pl. szilvás gombóc, palacsinta, pogácsa), a finomlisztet részben, vagy egészben lecserélhetjük teljes kiőrlésűre, így egészségesebbé tehetjük hagyományos ételeinket
Vacsoránál:
~ a nap utolsó étkezése lehetőleg este 6-7 óra körül legyen
~ könnyen emészthető ételt válasszunk az éjszakai alvás előtt
~ ízletesen, egészségesen készíthetünk grillezve és alufóliában sütve húst, halat, vagy zöldségféléket
~ ha friss salátát készítünk, majonéz, tartár helyett inkább kefírt, vagy joghurtot, olíva- vagy pl. tökmagolajat használjunk
~ élvezzük a zöldségfélék természetes ízét és kerüljük a sózást
kíváncsian várom a véleményeket, tapasztalatokat, vagy, hogy ki miről olvasna itt szívesen
|