Minőség a Mikulás puttonyában és a fa alatt
2008.11.19. 19:27
Egy kis érdekesség a csokoládékról :)
Közeleg a két " legédesebb ünnep", a Mikulás és a karácsony. Mi, fogyasztók ebben a 4-5 hétben vásároljuk meg, fogyasztjuk el, vagy adjuk ajándékba a hazai csokoládéfigura-forgalom kétharmadát. Ilyenkor mintegy 5000 tonnányi figurás édességet vásárolunk, amelyekre összesen mintegy 2 milliárd forintot költünk - egy felmérés szerint. Ezen belül a gyerekek csizmáiba kerülő klasszikus Mikulás-figurákra mintegy 950 millió forintot fordítunk, 700-800 milliót költünk a Mikulás-csomagokra és mintegy 200 millió forintot az olyan üreges csokoládéfigurákra, mint például a csokidíszek. A hungarikumnak számító szaloncukorból családonként mintegy 2 kilogramm, összesen pedig kb. 5-6000 tonna, elsősorban zselés, vajkaramellás, marcipános kerül a karácsonyfákra és ezekre összesen mintegy 5,5-6 milliárd forintot fordít a magyar lakosság.
Mi a különbség?
A tejbevonóból készült termékek piacvezető pozíciójukat elsősorban az áruknak köszönhetik. Ezeket egy minőségi csokoládéból készült figurához képest akár fele áron vásárolhatjuk meg. Míg a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszer-ipari követelménynek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.
Válaszd a csokit
A karácsonyi szezonban értékesített csokoládék között a legnépszerűbbek (56%) az ét- és tejbevonóból készültek, a tejcsokoládék (37%), amelyeket az étcsokoládék (6%) és a fehér csokoládék (1%) követnek. Az elmúlt években a vevők legnagyobb része (51%) hipermarketben szerezte be a karácsonyi édességeket.
Régóta közismertek a csoki pozitív élettani hatásai és ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus, vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb. Nyomelemi elengedhetetlenek a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé frissítő hatású theobramint tartalmaz, ennek köszönhetően pedig hangulatjavító hatású.
Bár az utóbbi években mind a Mikulás-figurák, mind pedig a szaloncukrok esetében nő a minőségi csokokádékból készült finomságok iránti kereslet, a legtöbb vásárló a választásnál még mindig inkább az árat helyezi előnybe a minőség hátrányára.
Az Édességgyártók Szövetsége, valamint az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakemberei egy "Minőségi ABC"-t dolgoztak ki, amely közreadásával segíteni kívánják a fogyasztókat az ünnepi édességek minőségi jellemzőinek meghatározásában. A Minőség ABC a www. edestenyek.hu internetes oldalon áll a fogyasztók rendelkezésére az ünnepek alatt.
|