A kaka
2005.05.12. 11:26

Gyerekkorunkban vele brednk, s bizony felnttknt is megdesti olykor dlutnjainkat a habos kaka. Mit rdemes tudni rla?
Aztkok itala: a spanyol hdt, Fernando Cortez, az aztkok uralkodjnl aranykelyhet ltott, melybl Montezuma a cshokolatl nev italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely rdekelte, amg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire rtkes. Szz kakabogyrt egy rabszolgt vsrolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az aztk italt. Itt egy vszzadon t titokban tartottk. Az 1660-as vekben terjedt el Eurpaszerte. A legnpszerbb Angliban s Hollandiban lett. Itt kezdtk a keser italt tejjel s cukorral zesteni. Tblban csak 150 ve fogyasztjk, addig csak italknt ismertk.
A csokold ksztse: a trpusi terleten term fkrl betakartjk a kakaszemeket, megprklik, majd folyadkot ksztenek bellk. A folyadkhoz lgot kevernek. Zsrtartalma kivlik, ez a kakavaj. A szrtott folyadk a kakapor. A csokold a zsrmentes kakapor s kevs kakavaj keverke. Az tcsokold kevs cukorral kszl. Legtbb cukrot a tejcsokihoz adnak. A tortabevonban nincs cukor.
Mreg vagy gygyszer? A kaka gygynvny, de a belle kszlt csokold igen rossz hrnek rvend, fleg a fogorvosok s a fogyni vgyk krben. A csoki fogszuvasodst okoz hatst eltlozzk. A csokoldban a problmt nem a kaka okozza, hanem a csoki cukor- s llomnyjavt segdanyag tartalma. Kutatsok azt mutatjk, hogy a kaka gtolja a szuvasodst okoz baktriumok szaporodst. Viszont a csokold olyan vegyleteket tartalmaz, amelyek egyeseknl fejfjst okoznak.
Gygyhatsa: a kakaban a kv koffeintartalmnak 10-20%-a tallhat. Teht enyhe
serkentszer, de nem okoz a kvhoz hasonl nyugtalansgot. A benne tallhat teobromin nyugtatja az emsztszervek sima izomzatt.
Koffeinfggsg: br a kvhoz kpest kevs koffeint tartalmaz, ha sokat fogyasztunk, a
jellegzetes koffeintneteket okozza: lmatlansg, ingerlkenysg, dhrohamok, magas vrnyoms, koleszterin- s vrcukorszint emelkeds. Egyeseknl gyomorgst okozhat.
|