Finom, fogyaszt, fiatalt: a joghurt
2005.05.01. 09:57

A legenda szerint maga a Jisten kldte el a joghurt titkos receptjt angyalval, brahmnak, aki lltlag ennek jtkony hatsra szzhetvent vet lt.
Egy msik legendban a mongol Dzsingisz kn kvete egyszer megllt vizet krni egy nemrg meghdtott kis faluban. A leigzott helybeliek azonban vz helyett tejet ntttek a kvet kulacsba, azt remlve, hogy hasznlhat kulacs nlkl marad az ellensges frfi a sivatag kzepn. Ksbb a kvet inni szeretett volna, s a kulacsban tallt ismeretlen, flig folykony llag italt zletesnek tallta: gy szletett meg a joghurt. A fehr italt ezutn Dzsingisz kn lovasai hdtsaik sorn mindenhova magukkal vittk, elterjesztve az egsz vilgon.
A joghurt Nyugat-Eurpban legelszr a 16. szzadban, I. Ferenc francia kirly idejn jelent meg. A trtnet szerint az uralkod lland blproblmkkal kszkdtt, s panaszait az udvari doktorok nem tudtk megszntetni. Segtsgrt fordultak a trk szultnhoz, aki egyik leggyesebb orvost egy birkacsordval s a joghurt titkos receptjvel kldte „francia kollgjhoz”. A savanytott birkatejtl a kirly felplt, s ezzel a joghurt egy idre igen npszer ital lett. m nemsokra feledsbe merlt, s ngyszz v kellett, hogy a nyugati civilizci jra felfedezze.
A 20. szzad elejn Prizsban, a Pasteur Intzetben dolgoz orosz biolgus, Ilja Mecsnyikov azt kutatta, hogy a joghurtban tallhat baktriumok miknt jrulhatnak hozz az let meghosszabbtshoz. Kiindultzise az volt, hogy a blben tallhat baktriumok ltal bomlsnak indult telmaradkok olyan anyagokat termelnek, amelyek lassanknt, bellrl „megmrgezik” az embert. Ugyanakkor emlkezett r, hogy szlhazjban, a kaukzusi hegyekben l psztorok igencsak sokig ltek. Az ottaniak szerint a joghurtban tallhat l baktriumoknak ksznheten. Mecsnyikovnak sikerlt bebizonytania, hogy a joghurt rendszeres fogyasztsa hasznos az emberi szervezet szmra: ezek a „j” baktriumok megakadlyozzk a blben mrgez anyagokat gyrt „rossz” baktriumok elszaporodst. Ezrt a munkjrt 1908-ban Nobel-djjal tntettk ki.
Minden joghurt kitn protein-, kalcium- s B2-vitamin-forrs. Ezeken kvl sok vitamint s tbbfajta svnyi st is rejt, ugyanakkor viszonylag kevs kalrit tartalmaz. Azok a savany tejtermkek, melyekben l joghurtkultra is van, tovbbi elnykkel szolgljk egszsgnket. gy a legjabb kutatsok szerint a joghurtfogyaszts cskkenti egyes betegsgek (pldul a vastagbldaganat) kialakulsnak kockzatt, megszabadtja a szervezetet a mrgez anyagoktl, s egyenslyban tartja a blflrt. Ezen kvl ersti az immunrendszernket, s cskkenti a vr koleszterinszintjt.
A felntt lakossg krlbell 75 szzalka nehezen emszti meg a tejcukrot, ezrt nem fogyaszthat tejet. Joghurtot azonban igen. Az l kultra enzimei ugyanis mintegy „elemsztik” a laktzt a szervezet szmra. gy a rendszeres joghurtfogyaszts cskkenti a laktz-intolerancia mrtkt. Tovbbi elnye, hogy felgyorstja a zsranyagcsert, s megszabadtja a testet a zsrprnktl – ezrt fogykrkban rendszeresen szerepel.
|