Vaj vagy margarin: melyik a jobb?
2009.10.04. 20:22
Elnyeik:
- zletesebb lesz tlk az tel
- rendszerint j A- s D-vitamin-forrsok
- a lgy margarin fontos forrsa az E-vitaminnak s a nlklzhetetlen zsrsavaknak
Htrnyaik:
- energiatartalmuk nagy (kivve a kis zsrtartalm margarinokat)
- a margarin kros transz zsrsavakat tartalmaz
- a vajban s a kemny margarinokban sok a teltett zsrsav
vek ta folyik a vita arrl, hogy a vaj egszsgesebb-e, vagy a margarin. Ma szmos tpllkozskutat vallja, hogy a vaj jobb - feltve, hogy nem esznk belle sokat. A vaj ktsgkvl termszetesebb termk, mint a margarin, amelyhez sok sznez- s egyb adalk anyag kell, hogy a szrks masszbl a megszokott kllem vgtermk vljon. A vaj s a margarin zsrtartalma rendszerint megegyezik, st energiatartalmuk is egyforma (10 dkg-jukban 8 dkg zsiradk s 740 kcal van), br nmely gyrt 70%-ra cskkentette termknek zsrtartalmt.
Margarint elszr egy francia vegysz ksztett 1860-ban, olcs vajptlknt, marhafaggybl s flztt tejbl. A mai margarin mr sokkal sszetettebb ksztmny. Egy rszkben csak nvnyi olaj van, msik rszkhz llati zsrokat, esetleg halolajat is tesznek. A margarin rendszerint vizet, tejsavt s emulgelszereket is tartalmaz, vgl st, sznez- s zestanyagokat is tesznek bele.
Az lelmiszer-ipari elrsok szerint a margarint A- s D-vitaminnal kell dstani; ezek a vajban termszetes mdon megtallhatk. Az A-vitamin alapveten szksges a j ltshoz s a br psghez, emelett fontos antioxidns, a D-vitamin pedig segti a kalciumfelvtelt, ami a csontozat s a fogak psghez elengedhetetlen.
A margarin ellltsa sorn a folykony olajokat a hidrognezsnek nevezett eljrssal szilrd krmm alaktjk t. A megszilrdts mellett a folyamat megvltoztatja az olajok kmiai szerkezett is, mivel bizonyos teltetlen zsrsavakat transz zsrsavakk alakt - ez a tbbszrsen teltetlen zsrsavak kevsb egszsges formja, amely a teltett zsrokhoz hasonlan nveli a koleszterinszintet.
Nmely margaringyrt cg a transzzsrsav-tartalom cskkentse rdekben mdostotta termke sszettelt. A lgy margarinok, amelyek cmkjn a "sok tbbszrsen teltetlen zsrsav" felirat szerepel, sokkal kevesebb teltett s transz zsrsavat tartalmaznak, mint ms margarinok, vagy vajak s j E-vitamin-forrsok. Ugyanakkor az jabb kutatsok szerint a tbbszrsen teltetlen zsrsavak nagymrtk fogyasztsa asztmra hajlamost tnyez lehet.
A kis zsrtartalm margarinokat tbbnyire vzbl s vajbl, vagy nvnyi olajokbl ksztik; a teltett zsrsavak arnya vltoz, gondosan ellenrizzk teht a termk cmkjt.
A kis zsrtartalm margarinok rendszerint 40% zsrt s 390 kcal energit tartalmaznak 10 dkg-onknt, a nagyon kis zsrtartalm margarinok pedig kb. 25% zsrt s 270 kcal energit. Egyes margarinok zsrtartalma nem tbb, mint 5%. Ezek zsrptlkkal kszlnek - ilyen pldul a tejsavfehrje, amelynek szerkezete a zsrokra hasonlt. Nagy vztartalmuk miatt fzsre nem alkalmasak.
Sokan jobban szeretik a vaj zt, mint a margarint, de nagy teltettzsrsav- s koleszterintartalma miatt inkbb lemondanak rla. Szmos tpllkozskutat szerint azonban mrtkkel fogyasztva a vaj - lvn viszonylag termszetes termk - jobb, mint a margarin.
ltalban elmondhat, hogy a vajat, a margarint s a srgs szn szendvicskrmeket csak mrtkkel szabad fogyasztani. Ha a kenyr nmagban is j z, akkor a zsradktl akr el is tekinthetnk.
A kvetkez rszben a bannrl lesz sz!
|