Tárolási 1x1
2008.12.07. 18:12
A fény, a konyhai gőz, a tűzhelyből sugárzó hő árthat a fűszerek és élelmiszerek minőségének. Megfelelő tárolás esetén azonban hosszú ideig felhasználhatók.
1. KÁVÉ, LISZT, MÜZLI:
sötét, száraz helyre tegyük!
Bármennyire szeretjük a frissen pörkölt, vagy őrölt kávé illatát, mindkettőt légmentesen záródó dobozban kell tárolni, mert könnyen átveszik az idegen szagokat. Akár a hűtőszekrénybe is betehetők. Tudniillik szobahőmérsékleten a kávé hamar - már két hét alatt - elveszti jellegzetes aromáját. A liszt és a müzli számára szintén a szorosan illeszkedő fedéllel ellátott tárolódoboz az ideális: ha zacskóban hagyjuk, mindkettőben megtelepedhet a moly, a zsizsik.
A ropogós müzlik ráadásul gyorsan megpuhulnak. Ezért ezeket felnyitás után lehetőleg azonnal töltsük át tárolódobozba!
2. SAJT ÉS FELVÁGOTT:
csak a hideget szeretik
A sajtot és a felvágottat hűtőben kell tartani - fedeles dobozban. Így a sajt nem szárad ki, a felvágott nem romlik meg és tovább megőrzi ízét, valamint színét. Az egymásra rakható, átlátszó műanyag dobozok ezenkívül helytakarékosak is. Jó tanács: a sajtot fogyasztás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőből, mert aromája csak szobahőmérsékleten bontakozik ki.
3. FŰSZEREK:
érzékenyek a hőre
A tűzhely feletti fűszergyűjtemény - bár igen dekoratív -, bizony nincs jó helyen. Hiszen sem a gőz, sem a hő nem használ az aromájuknak. A zöld- és egyéb fűszereket a fénytől is óvjuk, mert tönkreteheti az illóolajokban rejlő ízeket. A legjobb megoldás, ha a szárított fűszerféléket a polcon jól záródó kerámia- vagy nemesacél tartókban tároljuk. A sötét kamraszekrényben átlátszó, üveg fűszertartót is használhatunk.
4. CUKOR ÉS SÓ:
a nedvességtől összeáll
A kristályos fehér szemcsék számára a száraz tárolóhely a legfontosabb. Ezért a sót és a cukrot egyaránt tartsuk távol a főzéskor keletkező gőzöktől, mert összecsomósodnak, a cukor- és sószórók lyukait pedig eltömik. Azonban tárolás szempontjából a cukor és a só szinte teljesen igénytelen.
5. SZÁRAZTÉSZTA:
óvjuk a hőtől és a fénytől
Az üvegben polcra állított száraztészta rendkívül jól mutat, ám rövid idő alatt íztelenné válik. Szekrényben, vagy kamrában, sötét és hűvös helyen akár 3 évig is eláll, a színes fajták pedig nem fakulnak ki.
Jó tudni:
~ élelmiszert csak tiszta és ép dobozban tároljunk
~ a rozsdás fémdobozoktól szabaduljunk meg
~ az őrölt fűszer adagolását megkönnyíti a szórófejes üveg. Elég egyszer megvenni: ha kiürült, tasakból is fel lehet tölteni
~ fahéjat, szegfűszeget, szemes borsot neszkávés üvegben is tarthatunk.

|