Ecettel a jó ízekért és az egészségért
2008.11.18. 13:31
Az ecetet biztosan nem kell senkinek bemutatni. De azt is mindenki tudja, hogy több fajtája van és akár 40 évig is eláll?
Az almaecet:
- Sárgás színű, opálos, íze savanykás, kesernyés, illata átható
- A legegészségesebb fajta: béta-karotint, káliumot, aminosvakat és enzimeket tartalmaz
- Zsírégető hatású, segíti az emésztést
- Salátákhoz és húsokhoz javasolt
Borecet:
- Színe fehér vagy barnás, állaga tiszta, vagy enyhén zavaros, íze jellegzetesen kesernyés
- Antioxidánsokban gazdag, nátriumban szegény, így megelőzője lehet a szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak
- Különösen ízletes babbal, zöldségekkel, tésztákkal és teljes kiörlésű gabonákkal
Balzsamecet:
- Sötét, már-már fekete, lágy ízű, édes ecet
- A borecet továbbfejlesztett fajtája
- Jól illik salátákhoz, húsokhoz és mivel édes, desszertekhez, gyümölcshöz, fagylalthoz
Ételecet:
- Színtelen, vagy sárgás, illata harmonikus
- Elsősorban salátákhoz, pácokhoz használhatjuk, de alkalmazhatjuk tartósítőszerként is, továbbá vízkőoldó, fertőtlenítő hatása is ismert
Fűszerecet:
- A kakukkfűecet vasat, magnéziumot tartalmaz, fertőtlenítő és általános gyógyítő hatású, jó a köhögésre és bélbetegségekre is
- Az oregánóecet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, megöli a baktériumokat, gombákat, megfázás és influenza ellen is jó
- A zsályaecet torokfájás és ínybetegségek ellen kiváló gargarizálófolyadék, fertőtlenítő hatású, vérzéscsillapításra is használható
- A rozmaringecet kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz, jó alacsony vérnyomás ellen
- Leginkább saláták, levesek ízesítéséhez használhatjuk
Gyümölcsecet:
- Állaga enyhén zavaros, színe és illata a felhasznált gyümölcsöktől függ
- Már napi kis mennyiség is elég belőle a kálium pótlására
Gyümölcsös íze miatt jó kiegészítője a nyers zöldségekből készült ételeknek, de húsokhoz és mártásokhoz is illik
Rizsecet:
- Kicsit édes, kicsit sós, íze, illata nem hasonlít más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb
- Különböző salátaöntetekhez, fűszeres pácokhoz, szusihoz, szószokhoz használhatjuk.

|