Kstolpoharak
2005.05.15. 22:02

A kstolpoharak anyaga leggyakrabban veg (lehetõleg kristly), ami nem lp reakciba a borral, s a fnytrse is megfelel. A falvastagsga vkony, gy kis tmege miatt nem vltoztat jelentsen a bor hõmrskletn. Szra hossz, ceruza vastagsg, knnyen megfoghat, gy a kz tvol van a pohr szjtl, hogy ne zavarja a szaglst. Talpa kerek, megfelelõen nagy, hogy stabilan meglljon s knnyen megfoghat legyen.
Kstols sorn a poharak kelyht nem fogjuk meg, mivel ezzel a hõmrskletet megvltoztatjuk, s a pohr faln keletkez ujjlenyomat zavarja a tisztasg megtlst.
Fehr s roz borhoz fontos megtlendõ paramterek az illat s a szn. Ezrt a kehely a nyl tulipn virghoz hasonl alak: az als harmadnl a legszlesebb, onnan folyamatosan, egyenletesen szkl a szja fel. Als, ves rszben a bor sznt tudjuk jl megtlni, az ital knnyen megforgathat benne, az illatokat pedig a szklõ szj koncentrlja. A poharat a szrnl vagy a talpnl fogjuk meg.
Vrs boroknl a sznnek nagyobb fontossgot tulajdontunk, mint az illatnak. Ennek oka az, hogy a vrs borok ksztse sorn az elsõdleges (gymlcsbl szrmaz) aromk tbbsge fõleg az oxidatv hatsok miatt elbomlik. A pohr alakja gmblyded, gy a bor egy "lencst" alkot a kehely aljban, szne (rubintossga) jobban megtlhetõ. Kevsb szttertve egy sttebb szn bort nehezen lehet megtlni. Az oxidatv krlmnyek kztt rlelt bor palackozskor erõsen reduktv krnyezetbe kerl. Kicsit ki kell szellõztetni, hogy az eredeti egyensly helyrelljon, s a vals rtkeit tudjuk megtlni. Ezt segti a nagyobb mret, gmblyded kehely, melynek szja alig szkl. A poharat a szrnl, vagy a talpnl fogjuk meg. A vrsborok sznnek megtlse igen nehz vegpohrban. A poharat megdntve, fehr httr elõtt a sznt csak egy vkony svban tudjuk megtlni, mert a folyadkrteg vagy tl vkony, vagy tl vastag. Ezrt hasznljk a vrsbor-kstol csszt. Ez egy lapos, szles fmcssze (lehetõleg ezstbõl vagy ezstztt) amelynek a belsejben dudorok, cirdk, stb. vannak. A beletlttt bor rtegvastagsga igen vltozatos lesz. A megvilgtsa is jobb, mert a fny oda-vissza tjrja, gy a szn megtlst jobban segti.
A pezsgk igen fontos tulajdonsga a gyngyzs, melynek finomsgt, intenzitst s tartssgt is meg kell tlni. A pohr alakja maximlisan ezt a clt szolglja azzal, hogy a trombita vghez hasonl alak (flõte). Gyakran hasznlnak egy sekly, szles pohrtpust is pezsgõhz, ami alkalmatlan a szakszer brlatra, mert a buborkok tja tl rvid a gyngyzs megtlshez. A poharat a kehely als, vkony rsznl, illetve a talpnl fogjuk meg.
A likrborok tbbsge fszerezett, gy elg erõs, intenzv illat. Sznket a technolgia sorn lltjk be. A pohr feladata ezrt az illatok dekoncentrlsa. Ezt sekly, kicsit ves oldal, szles kehely valstja meg, amit a szrnl vagy a talpnl fogunk meg.
Dli csemegeborokat (fõleg mestersges - avinlt - csemegeborok, trvnyileg likõrborok de nem fszerezettek) gyakran kstolnak ebbõl a pohrtpusbl. Kelyhe ersen szkl, s a szjt prhuzamos fal keskeny szakasz alkotja. Ezltal az illatok koncentrlsa mg hatkonyabb. A poharat a szrnl, vagy a talpnl fogjuk meg.
|