A marcipn
2005.04.24. 10:08

Az eredetileg fehr, illatos, kiss kesernys, de mgis des manduls finomsg lgyan sztolvad a szjban, az ember kzben egy pillanatra lehunyja a szemt... Ez a marcipn varzslat!
Vannak belle kedves utnzatok, amelyeket tortk tetejre lltunk dszknt, bohcos, mennyasszonyi vagy llatfigurs vltozatban. Aztn persze kaphat sznes, gyrhat, alakthat tmbkben is igazi, meg apr bonbonok mindenfle zestssel - persze mind marcipnbl. De honnan ered ez a csoda?
st mr a rgi perzsk ismertk, az marcipnjuk azonban mg mandulval s mzzel dstott tolajbl kszlt, pr csepp rzsaolajjal illatostva. Az els, a maihoz hasonl marcipnt Velencben kezdte rulni egy Badrut nev cukrsz az 1400-as vekben.Persze ez is mandulbl kszlt, de mr cukorral. Mivel a Szent Mrk tren kerlt forgalomba, mghozz ppen Mrkus napjn, elnevezte Marci panisnak, azaz Mrkus kenyernek. Igencsak zlett a vevinek, gy aztn rulta msnap meg azutn is, s Mrkus kenyernek hla, lete vgig nem volt tbb kenyrgondja...
Elksztse igen macers, meglehetsen munkaignyes, br nem bonyolult. Elszr is a mandula megtrse... A fldn kuporogva ujjainkra r-rcsapva a kalapccsal megtrjk a mandult. Ezutn zubog vzbe dobjuk 2-3 percre, majd leszrjk. Ekkor sajg ujjbegyeinket sszegetve lehzzuk a barna brt a magocskkrl, hogy hfehr mandulaszemeket kapjunk. Langyos stben megszrtjuk, majd finomm darljuk. Kzdelemeink eredmnyt lemrjk, s ugyanannyi porcukorral elvegytjk, 25 dkg mennyisghez egy tojsfehrjt adunk, majd gyrni kezdjk. Eleinte kiltstalannak tnik a dolog, de ne adjuk fel... Keznk melegtl kiolddik a mandulaolaj, s szp lassan elkezd sszellni a massza. Vagyis: ksz a marcipnunk! Most mr rtitek, hogy mirt olyan drga dolog a marcipn?
s hogy mit kszthetnk belle? Aki kibrja, hogy azonnal nem falja fel, hihetetlen finomsgokat alkothat a marcipnbl! Pldul marcipn-golycskkat. Ehhez 10 dkg porcukrot s 20 dkg natr marcipnmasszt sszegyrunk, hengert formzunk belle, majd 16 darabkra vgjuk. Mogyort vagy meggyet csomagolunk minden marcipndarabba, majd keser kakaban meghempergetjk. Mignonpaprba tesszk, s gy knljuk.
Aki gy tli, hogy kiss kltsges s embertprbl a marcipn ekszts, m mgis odavan ezrt az dessgrt, kiprblhatja a hamis marcipnt. Sokkal egyszerbb s persze egszen pnztrcabart... 10 dkg kukoricalisztet 6 dl vzben srre fznk. llni hagyjuk, hogy megkemnyedjen. Kzben 15 dkg krumplit hjban megfznk, mg melegen ttrjk. Ezutn sszedolgozzuk a kukoricval, 20 dkg porcukorral s 20 dkg darlt dival, valamint 1 dl rummal. Kis gmbket formzunk belle, majd kakaba hempergetjk, s megkstoljuk! Olyan lett, mint a marcipn?
|