~ Gyógyír húsvéti gyomorrontásra ~
2009.04.08. 20:18
Az ünnepek velejárója a néha mértéktelen eszem-iszom. A sonkával, tojással könnyű túlzásokba esni és ilyenkor bizony a nehéz ételektől könnyen megfájdul a gyomor. Házi praktikákat és szakember jó tanácsait olvashatjátok, mi a teendő akkor, ha moccanni sem bírunk, annyira jóllaktunk.
A húsvét nem kizárólag a tojásfestésről, az illatozásról és a nyulakról szól, hanem az ünnepi lakomázásról is. Igen ám, de mi történik, ha túllőttünk a célon, és megfeküdte a gyomrunkat a sok sonka és tojás? Íme, néhány tipp és ötlet, hogy mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.
Nyilván alapból nem árt odafigyelni a mértékre, de a húsvéti asztal - már csak a látványa is! - nagyban megnehezíti a kontrollt. A teltségérzet persze nem jön azonnal, így könnyedén átesünk a ló túloldalára: a sonka isteni, a kalács puha és omlós, a torma remekül csíp. Ha azonban minden szabályt áthágtunk, és olyan érzésünk van, mintha terméskövet ejtettek volna a gyomrunkba, van néhány ötletünk arra, hogy hogyan vészelhetjük át a falánkságunkból adódó kellemetlenségeket.
Igazából az első és legkézenfekvőbb ötlet, amit Dr. Horváth Zoltánné dietetikus is megerősített, a mozgás. Fel kell állni az ünnepi asztaltól, ki kell nyújtózkodni, nagyot kell sétálni. Nem kell maratont futni, a kellemetlen érzet megszüntetésére elég egy kis levegőzés, járkálás.
Ha annyira túlettük magunkat, hogy az ünnep után is puffadást és telítettséget érzünk, próbáljuk meg kicsit visszafogni magunkat, és tudatosabban étkezni a további pár napban. Fontos, hogy kímélő étrendet állítsunk össze magunknak ezekre a napokra, és mint mindenki tudja, de nem árt átismételni, ilyenkor kerülni kell a nehéz, zsíros, túlságosan fűszeres ételek fogyasztását, késő este pedig tényleg ne vagy csak alig együnk.
Ajánlatos ilyenkor rostokban gazdag és fehérjében szegény ételeket fogyasztani. Legalább két napon át tartsuk a diétát, és csak fokozatosan térjünk vissza a szokásos étrendünkhöz, hogy ne terheljük meg a tápcsatornánkat. Mozgás alatt semmiképp se hosszútávfutásra vagy akrobatikus gimnasztikára gondoljunk, hanem érjük be egy kiadós, könnyed sétával - sokat fog segíteni.
A diétán és a mozgáson túl egy jól ismert segítség a szódabikarbóna is: egy pohár vízben feloldva a lúgos kémhatásának köszönhetően csökkenti a gyomor savasságát, és ezáltal megkönnyíti az emésztést. A "mindenre jó" kamillatea is hatásos, ugyanis amellett, hogy nyugtatja a gyomor falát, az emésztést is segíti. Nagyanyáink a gyomorrontásra, nehéz gyomorra az árpát is használták: megfőztek, leszűrték, és az így kapott lébe kevés mézet tettek, majd megitták. Kúraszerű fogyasztása szépen elmulasztja a kellemetlen tüneteket. Bár nem hisszük, hogy húsvétvasárnap és -hétfőn simán kapunk árpát a sarki boltban, kedden majd lehet már próbálkozni a kereséssel, ha úgy adódik.
|